Rotary Stage

A múzeumok és kiállítótermek általános törekvése, hogy látogatóik a lehető legteljesebb képet kapják az általuk bemutatott témáról. A műtárgyak körültekintő elhelyezése a térben éppoly fontos, mint megvilágításuk és karban­tartásuk, azonban a kis alapterületű kiállítóterekben nem mindig nyílik lehetőség minden egyes műtárgy körül­járhatóságának biztosítására. Erre a problémára kínál megoldást műtárgyforgató berendezésünk.

 

A forgatás olyan műtárgyak esetében is alkalmazható, melyeket biztonsági okokból nem helyezhetnek el körüljárható posztamensen, illetve vitrinen. Korábban hagyományos eljárás volt a műtárgy körül döntött tükrök elhelyezése, ami viszont megtöri az enteriőrt, csak az optimális szögből nézve láttatja a műtárgy másik oldalát. A statikus kiállítási terekben kiváló figyelemfelkeltő egy mozgó elem, mely vonzza a látogatók tekintetét, felkeltik még a kisgyermekek figyelmét is. A múzeumi elhelyezés mellett ez a technológia felhasználható kirakatokban is, ahol ugyancsak nincs lehetősége a vásárlónak körbejárni és megszemlélni a kínált terméket, a forgatómotor alkalmas pl. ékszertartók, próbabábuk, vagy közvetlenül a termék bemutatására.

 

Apró tárgyaktól robusztus vitrinek forgatásáig bármilyen méretű és súlyú tárgy mozgatható, a berendezés műszaki paramétereit, illetve árát a mozgatni kívánt tárgy határozza meg. Az alapmodell (Classic) egy kb. 1 kg-os, max. 40 cm szélességű tárgy egyirányú mozgatására alkalmas (pl. vázák, kisplasztikák, ékszertartók, kisebb posztamensek). A nagyobb méretű szobrok, vitrinek, műtárgyak forgatásához minden esetben a megrendelő igényeinek megfelelő, egyedi tervezésű forgatóegységet készítünk (Deluxe modell), mely opcionálisan rendelhető vezérlőelektronikával is.

 

Az elektronikával vezérelt kivitel alkalmas nyomógombos irányításra, tehát a látogató indíthatja el a forgatást, tetszőleges irányba. Emellett a készülékbe infravörös érzékelő és hanglejátszó is építhető, melyek lehetővé teszik, hogy a műtárgy a látogató közeledtét érzékelve kezdjen el forogni, a forgatást pedig a műtárgyról szóló hanglejátszás kísérje. Ez kiegészíthető akár fényeffektekkel is, pl. az adott tárgy egy-egy oldalát egy bizonyos szín világítja meg.

 

Vezérlő elektronika beépítésével megvalósítható egyszerre több műtárgy forgatása is, illetve egy műtárgycsoportból kiválaszthatunk egy-egy kívánt darabot, melyet forgatni szeretnénk (pl. egy vitrinben álló 5 vázából nyomógombbal kiválaszthatjuk, melyik forogjon).

 

A forgó elemek, az elektronika és a meghajtó motor elhelyezése szintén a megrendelő igényeihez igazodik, a berendezés opcionálisan rendelhető a kiállítás arculatába illeszkedő vitrinnel, vagy meglévő vitrinbe építhető kivitelben. A forgó elem tetszőleges színben festve, vagy filccel borított kivitelben is rendelhető.

 

Minden műtárgyforgató egyedi gyártásban készül, a megrendelő igényeinek megfelelően, a kivitelezési és felhasználási lehetőségeknek csak a képzelet szab határt.

 

Műszaki adatok:

 • Különösebb karbantartást nem igényel, nagyobb terhelések esetén a mozgó alkatrészek tisztítása szükségessé válhat
 • Tápellátás: hálózati 230 V
 • Induláskor a sebességnövekedés fokozatos, így a mozgás a műtárgyat nem károsíthatja (nem billen ki egyensúlyából, nem rázkódik)
 • Classic modell:
  • Amint a készülék áram alá kerül, a forgatás automatikusan indul
  • A forgás egyirányú
  • Beépíthető kivitel
  • Max. 1 kg teherbírás, a forgatandó tárgy max. 40 cm széles
 • Deluxe modell:
  • A készülék indítása nyomógombbal, vagy infravörös mozgásérzékelő jelére történik
  • Kétirányú forgatómotor: teljesítménye függ a forgatni kívánt műtárgy, vagy vitrin súlyától és méreteitől, a forgás iránya interaktív módon (a látogató által, nyomógomb segítségével), időkapcsolóval, vagy infravörös mozgásérzékelő jelére változik
  • Opcionálisan rendelhető hanglejátszás is, mely összhangban van a forgatás indításával
  • Igény szerint vandálbiztos nyomógombokkal, melyek segítségével a látogató indíthatja el a forgatást, illetve a hanglejátszást, vagy változtathat a forgás irányán.