Nyitott könyv

Digitális világunkban egyre inkább háttérbe szorulnak a könyvek, már a könyvtárak anyagainak nagy része is elérhető digitális formában. Ennek ellenére vannak könyvek, kódexek, dokumentumok, melyek bemutatása csak távolról, vitrinben kiállítva lehetséges. Nem lapozgathatóak, nem tarthatóak kézben, oldalaikat nem szemlélheti a látogató kedve szerint. Erre kínál megoldást a „Nyitott könyv”.

A digitalizálási törekvéseknek köszönhetően egyre több jelentős kódex, írásos emlék válik hozzáférhetővé az interneten, könyvtárak adatbankjaiban. A múzeumok és kiállítók számára azonban az eredeti (vagy kópia) példányok bemutatása jelenti az egyetlen lehetőséget, hogy látogatóikat lenyűgözzék. Az eredeti példányok kiállítása azonban állagmegőrzési és biztonsági szempontokból sem előnyös. A „Nyitott könyv” egy bőrkötéses, elegáns kivitelű, régimódi könyv küllemét imitálja, csukott állapotban megtévesztő a különbség, kinyitva azonban két digitális képkeret tárul a látogató szeme elé.

A készülék memóriájában számos nagy felbontású „könyvoldal” tárolható, kinyitás után a könyv ezekben automatikusan kezd lapozni. A látogató így megszemlélheti az egyes oldalakat, tulajdonképpen kezében tarthatja a kódexeket, régi dokumentumokat anélkül, hogy az eredeti károsulna. A könyv olvasgatása kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas, az eszköz beavatkozás nélkül működik (a látogatónak nem kell gombokat megnyomnia, így a „hagyományos könyv” olvasásához hasonló élmény megmarad).

 

A készülék az esetleges tartalmi frissítéseken és bővítéseken kívül különösebb karbantartást nem igényel, tisztántartása és tárolása egyszerű. Igény szerint feltölthetőek rá gyengénlátók számára optimalizált formátumú dokumentumok is.

 

Műszaki adatok:

  • A megrendelő igényeinek megfelelő színű és anyagú külső kötés (javasoltan régi típusú bőrkötés)
  • A kép mérete min. 7”, de opcionálisan rendelhető nagyobb méretben is (a megjelenítendő dokumentum eredeti mérete is befolyásolhatja)