Áruvédelmi kapu

Áruvédelmi technológiák ismertetése


Az elektronikus áruvédelem mindenki által ismert eszköze az áruvédelmi kapu, amelyet a megfelelő kiegészítőkkel együtt alkalmazunk, ezek az áruvédelmi címke és a címkehatástalanító és -leszedő. A címkét a termékre vagy annak csomagolására rögzítik, majd a pénztárnál, fizetéskor hatástalanítják és / vagy leveszik. Ha ez nem történik meg, akkor az áruvédelmi kapun áthaladva a termék riasztást vált ki. Többféle technológiát ismerünk áruvédelmi alkalmazásra: a hagyományosnak számító rádiófrekvenciás (RF), a modern ultrahangos-mágneses (AM), és az elektromágneses (EM) rendszereket. Az alapelv az, hogy az áruvédelmi kapuban elhelyezett detektorok rádiófrekvenciás jeleket bocsátanak ki, ezzel olyan térerőt hoznak létre, amelynek hatósugara lefedi a teljes kijáratot. Ilyen módon valamennyi vásárlónak át kell haladnia ezen a mezőn, melynek frekvenciája az alkalmazott technológiától függ. Természetesen mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, ezért kísérleteznek a különféle technológiák ötvözésével a hiányosságok kiküszöbölése érdekében, de egyelőre ezek a megoldások nem terjedtek el. Nézzük sorra a gyakran alkalmazott technológiák legfontosabb jellemzőit.

A hagyományos rádiófrekvenciás (RF) áruvédelmi kapuk máig a legnépszerűbbek, ezt elsősorban versenyképes áruknak köszönhetik. Nagyobb teret képesek átfogni, mint az EM rendszerek, de fémtartalmú környezetbe (pl. bejárati rács mellé) nem telepíthetőek. Komolyabb kifogás lehet, hogy a védendő termékek sem lehetnek fémesek, vagyis szórakoztató elektronika, barkácsgépek és hasonló áruk védelmére nem alkalmas. Papírcímkék (forráscímkék is) és kemény címkék egyaránt használhatók RF technológiával, amely 8,2 MHz-en működik. Általában szupermarketek, ruházati boltok, áruházak területén alkalmazható.

Az elektromágneses (EM) áruvédelmi rendszer speciális igények kielégítésére szolgál. Elsősorban könyvtárakban, CD-, DVD-kölcsönzőkben alkalmazzák, mert a pontos érzékeléshez elegendő egészen kisméretű papírcímke is. Ezek a papírcímkék arra is alkalmasak, hogy rendszeresen de- és reaktiválják őket. Viszonylag kis detektálási távolsága (összesen 0,7-1,0 méter között) nem teszi lehetővé széles elterjedését. Könyvtárak, illatszerboltok, gyógyszertárak, elektronikai üzletek áruvédelmére javasoljuk.

 

A még jelenleg is szabadalmi oltalom alá tartozó technológia: az ultrahanggal működő, akuszto-magnetikus (AM) áruvédő rendszer a szakma egyik legmodernebb technológiájának számít. Rendkívül magas hatásfokú detektálási szint érhető el vele széles átjárók biztosításakor, tekintve, hogy mindkét oldalon 1-1 méter a hatósugara. Keskeny bejáratok esetén elegendő egyetlen kapu alkalmazása. További előnye, hogy nem zavarja a fémes környezet. Előnyös tulajdonságai miatt gyakorlatilag bármilyen típusú áruk védelmére alkalmas, jelenlegi magas ára miatt elsősorban exkluzív üzletek alkalmazzák.

Speciális újdonság az egyelőre még nem túlságosan elterjedt rádió-mágneses (RM) rendszer. A rádiófrekvenciás és az elektromágneses technológia ötvözésével fejlesztették ki abból a célból, hogy megbízható detektálási szintet biztosítson relatív alacsony ár mellett. Kifejezetten jól alkalmazható a store-in-store (üzlet az üzletben) jellegű helyszíneken.

Egyre nagyon teret hódít a kapukba beépített (de utólag is szerelhető) fémdetektor. Az igényt a profi, megélhetési bűnözők hívták életre, akik alufóliával vagy más fémes anyaggal kibélelt táskával érkeznek az áruházba. Ebbe helyezik az elemelt termékeket, és fémes árnyékolás védelmében az áruvédelmi kapun észrevétlenül kiviszik ezeket. Ezért ezeket a fémes felületeket már a bejövetelkor észlelni kell, néma riasztás megy a biztonságiakhoz, akik az illetőt kiemelt figyelemmel fogják kezelni.

A kapuk típusának, megjelenésének eldöntése a helyszin ismeret utan javasolt.