Terepasztalok

Számos kiállításon és múzeumban találkozhat a látogató terepasztalokkal, makettekkel és modellekkel. A megjelenített mikrovilágok kicsik és nagyok kíváncsiságát egyaránt felkeltik, nem is beszélve arról, ha az asztalon elhelyezve találnak egy-egy mozgó elemet, járműveket, vagy olyan helyeket fedeznek fel, ami mellett a valóságban naponta elhaladnak.

Terepasztalunk ezt az élményt kívánja felülmúlni: a megjelenített miniatűr világ nem csak mozog, működik, de az irányítását a látogató végezheti. A vasútmodellek irányítása komoly feladat, a digitális technológia segítségével azonban a modellek irányítását ellenőrzött módon a látogató veszi kézbe. A kivitelezéshez javasolt H0-s (1:87) méretarány, melyet a modellezők előszeretettel alkalmaznak. A terepasztal kivitelezéséhez nem csak a járművek, de az épületmodellek (akár a megrendelő által részünkre átadott tervrajzok, dokumentációk, fotók alapján) elkészítése is hozzá tartozik. A terepépítés során figyelembe vesszük az egyedi igényeket, a megrendelő akár az évszakot is kiválaszthatja (pl. téli táj a Börzsönyben). A realisztikus kivitelnek köszönhetően a táj a mozgó járművekkel és működő tereptárgyakkal (pl. faipari üzem) szinte életre kel. Az asztalon nem csak a sínen mozgó szerelvények, hanem a CarSystem rendszernek köszönhetően a közúti járművek (pl. kamionok, személygépjárművek, stb.) is irányíthatóak.

Az irányítószerv kivitelét tekintve rendelhető gombokkal ellátott, vagy érintőképernyős változatban. Mindkét esetben ügyelünk a könnyű használhatóságra, a strapabíró kivitelre, valamint a könnyű tisztántarthatóságra.