Épületmakettek

Akár a jelenkorról, akár elődeink koráról legyen szó, legszemléletesebben makettek segítségével tudjuk bemutatni a jellemző építészeti vonásokat, a felhasznált anyagokat, az épületek arányait. A makettek nagy előnye, hogy a látogatók „madártávlatból” is szemlélhetik az épületeket, valamint igény szerint készülhetnek olyan maket­tek is, amelyek az adott épületet „félbevágva”, vagy egy falrész kibontásával, esetleg a tető leemelésével mutatunk be. Így nem csak az épület külsejét, hanem annak belső hangulatát is megismerheti a látogató.

 

A makettek realisztikus kivitelezéséhez figyelembe vesszük a korabeli anyagokat, igény szerint felhasználunk eredeti tervrajzokat, régészeti dokumentumokat. Az épület környezetének kialakítása egyedi igények szerint történik, hogy a makett ezzel is illeszkedjen a kiállítási térbe (pl. az építmény körül fák elrendezése oly módon, hogy azok ne zavarja a látogatót, stb.).

 

Annak érdekében, hogy a látogatót a lehető legjobban hatalmába kerítse az építmény és a kor hangulata, a makettekbe opcionálisan rendelhetők kiegészítő elemek, pl. égő tüzet idéző fényeffektek.

 

A kész maketteket célszerű kifejezetten e célra tervezett üvegbúra alá helyezni, mely védi a portól, szennyeződésektől. Elhelyezését tekintve javasolt a makettek posztamensen történő bemutatása, mivel így a felnőtt látogatók számára is kényelmesen körüljárhatóak.