Sötétszoba

Egy erdei séta élménye mesterségesen aligha adható vissza, azonban az ismert zajok, és fények azt az érzést keltik a látogatóban, mintha a természetben barangolna. A madarak és négylábúak megfigyelése természetes élőhelyükön roppant időigényes feladat és még a profik számára sem mindig kecsegtet sikerélménnyel. A „Sötétszoba” az erdő lakóit lenyűgöző közelségből képes bemutatni anélkül, hogy órákig egy megfigyelőállásban kelljen rejtőznie, vagy megzavarná az állatokat.

 

A „Sötétszoba” felépítése elkülönített térben javasolt, mivel az igazán lenyűgöző hatás csak zavartalan környezet biztosítása mellett érhető el. A vetítéshez a termet (szobát) javasolt szinte teljes mértékben elsötétíteni, belépéskor a látogatót csak a halványan világító tájképek fogadják. Infravörös szenzor érzékeli a látogató jelenlétét, ezért a belépést követően egyből elindul a felprogramozott műsor, melynek a hangulatot megteremtő állandó, természetes háttérzaj is a részét képezi (szélben rezgő levelek, patak csobogása, stb.).

 

Hanglejátszás tekintetében a háttérzajok nem merítik ki a teljes repertoárt, a Sötétszoba igazi izgalmait a térhatású effektek jelentik. Hat beállított hely valamelyikéről kiindulva véletlenszerűen átsuhanó hangot hallhat a látogató (pl. bagoly repülése), mely a teremben elhelyezett 7 db hangszóróból érkező hang összhatásának köszönhetően teljes mértékben realisztikus hatást kelt. A hanglejátszás indítását az adott műsorhoz tartozó kép, illetve vetítés kivilágosodik, a végén pedig ismét elhalványul, így megelőzhető, hogy a látogató a ki- és bekapcsolódást villódzásként érzékelje. A javasolt átlagos műsoridő kb. 10 perc.

 

Műszaki adatok:

  • Hangeffektek: 4 db iVoceSys hangfalakkal
  • Fényjáték: 6 db RGB-DMX + 50m LED- szalag
  • Mikroprocesszoros központi vezérlő egység: 1db TBird
  • Infravörös mozgásérzékelő
  • Automatikus indítás, illetve pihenő állapotba kapcsolás (Standby)