Shepard-zongora

A zene modern világunk gyors fejlődésének köszönhetően, már a mindennapok részévé vált, számtalan műfaj, előadó és zenelejátszási mód között válogathatunk, hogy fülbemászó dallamaikkal színesítsük életünket. Nem csak a zenei ízlésünk kialakításakor, hanem napi rutinunk során is számtalan esetben támaszkodunk a hallásunkra. A Shepard-zongora használata rávilágít, hogy még ez az igen kifinomult, ingergazdag környezethez szokott érzékszervünk is becsapható.

 

A Shepard-zongora segítségével szemléltethető az a zenei paradoxon, mely szerint a billentyűkön körbe-körbe haladva folyamatosan emelkedő, vagy mélyülő hangsort hallhatunk (haladási iránytól függően), holott ugyanazt az egy oktávnyi hangot halljuk. Ennek oka, hogy egyszerre több, egymástól egy oktávnyi távolságra lévő hangok sora szólal meg, csupán adott hangok erőssége változik. Az eszköz kiválóan alkalmas annak bemutatására, hogy hallásunk is könnyedén megtéveszthető.

 

A zongoraátmérője kb. 1 m, magassága 80 cm, a hangokat célszerű egy fölötte elhelyezett, irányított hangszóró segítségével megszólaltatni. Elektromos hálózati áramellátást igényel.