Lebegő gömbök

 

A látszólag egyszerű ötlet mögött komoly fejlesztéseket felvonultató kivitelezés rejlik, ám az emberi képzelet ereje az, ami igazi értéket ad a lebegő gömböknek.

Az eszköz alapvetően három egységből épül fel: az alapul szolgáló felületből, a lebegő gömbökből és a plafonon, vagy a gömbök felett, állványon elhelyezett mozgatóegységből. A varázslat mögött rejlő technika: a gömbök egy-egy roppant vékony, átlátszó szálra felfüggesztve, motoros meghajtásnak köszönhetően mozognak fel-le. A megfelelő megvilágításban a látogató számára ezek a finom szálak teljesen észrevehetetlenek, így semmi sem zavarja a gömbök lebegésének látszatát.

A hatalmas vertikális mozgástérnek köszönhetően (akár 2-3 m magasságváltozás) tetszőleges „minta” kialakítható a gömbök segítségével. Kirajzolható általuk akár egy táj, egy felirat, egy logó, egy rája hullámzó mozgása, a lehetőségek száma végtelen. A gömbök mozgatása elektronikusan vezérelt, a megjelenő „minták” előzetesen kerülnek felprogramozásra, de a repertoár folyamatosan frissíthető, bővíthető. 

A gömbök minimális mennyisége elsősorban a megjelenítendő ábra felbontásától, aprólékosságától függ. A „pihenő” – az adott minta megjelenésében fel nem használt – gömbök választhatóan leengedve, vagy teljesen felhúzva állnak, míg be nem kapcsolódnak a megjelenítésbe. Az ábrák lehetnek animáltak, vagy csupán az ábrák közötti váltás animált. Az alapul szolgáló felület színe, dekorációja, illetve anyaga a megrendelő igényeihez illeszkedik, éppúgy, mint a felhasználandó gömbök száma.

 

Javasolt minimális kiépítés:

  • Gömbök átmérője kb 50mm, anyaga csillogó metál  
  • Gömbök távolsága 200mm 
  • Gömbök száma: 12×16 db (a bemutató rajzon is ez szerepel 2,4x3,6 m alapterületen)