Foucault-inga

Léon Foucault kísérletén alapuló demonstrációs eszközünk a Coriolis-erőt és a Föld forgását szemlélteti.

 

Hosszú szálon felfüggesztett, hosszú lengésidejű inga, súlyán speciális „tüskével”, melynek segítségével követhető az inga lengésének síkja (pl. homokba rajzol, vagy bábukat dönt le). Kellő idő után ebből érzékelhető, hogy a Föld elfordult az inga alatt. Az eredeti Foucault-inga 63 méter magasságban volt felfüggesztve, ezért elegendő ideig lengett ahhoz, hogy a jelenség jól láthatóan megjelenjen. Ha a felfüggesztés nincs elég magasan, akkor valamilyen módon pótolni kell az inga mozgási energiáját, hogy elég hosszúideig lengjen, erre általában egy megfelelő módon vezérelt elektromágnes szolgál. Az inga által bejárt területet javasolt elkeríteni. A kilengés szélső helyzeténél olyan bábukat kell elhelyezni, amelyeket az inga alján lévő tüske le tud dönteni, illetve felpúpozott homokból egy olyan kört kell kialakítani, amelyben a tüske kirajzolja a lengés elmozdulását.

Az inga mozgását egy mennyezeti megfigyelő kamera rögzíti, a felvétel pedig visszanézhető a látogatók számára, továbbá közzétehető az interneten.

 

Műszaki adatok:

  • Függesztési magasság: kb. 12 m (helyszínen pontosan beállítható)
  • Lengéshez használható maximális körátmérő: 4 m.
  • Elektromos rendszer az energiapótláshoz: 230V, 50Hz csatlakozási lehetőséggel, CEE 7/7vagy CEE 7/16 Europlug dugvillával, a függesztési pontnál és az alsó kör pereménél. Számítógépes hálózati csatlakozás a függesztési pontnál.