Bűvös lap

A bűvös lap tulajdonképpen varázslatos nagyító, mindenen átlátó szem és időgép is egyben. Segítségével egyedi élménnyé változhat az információgyűjtés, szórakoztató eleme lehet egy kiállításnak, de éppúgy használható oktatási célra is.

 

Az eszköz két egységből áll, egy nagyobb méretű táblából, melyen egy adott témakörhöz tartozó ábra, térkép, vagy fotó jelenik meg (MDF-lemezre kasírozott formában), valamint egy kisebb, kézbe fogható, szabadon álló táblából – a Bűvös lapból. A nagyobb, asztallap-szerű tábla felett egy projektor és egy kamera kap helyet. A kamera a látogató kezében tartott Bűvös lapot figyeli, míg a vezérlő számítógép képfeldolgozó eljárással kiszámítja, a vetítendő részletek közül melyiket kell a lapon megjelenítenie. A projektor ezt követően a lapra vetíti a kiválasztott részletet, eközben a látogató folyamatosan mozgathatja a Bűvös lapot.

 

Kiváló felhasználási lehetősége a Bűvös lapnak, ha pl. egy kis méretarányú térképet mutatunk be a látogatóknak, kezükbe véve a Bűvös lapot, lehetőségük nyílik annak „felnagyítására”, mivel a lapon már egy jóval nagyobb méretarányú térkép jelenhet meg. Ez esetben az eszköz nagyítóként használható, hiszen a kis és nagy táblán megjelenő térképek tartalmilag azonosak. Egy másik felhasználási lehetősége a Bűvös lapnak, mikor a nagyobbik táblán a laptól teljesen eltérő ábra jelenik meg, a kisebb mintegy kiegészítője annak, vagy egészen új információkat hordoz. Erre példa az alábbi ábrán megjelenő emberi test, mely esetében a táblán egy sematikus emberábrázolás látható, míg a lapon az emberi csontváz azon része, amely fölé a lapot helyezik. Ezzel a módszerrel végigpásztázható testünk anatómiája, a vetített kép változtatásával akár más megközelítésre is átválthatunk (pl. csontok helyett izmok, érrendszer). A gyártás minden esetben megrendelőnk egyedi igényeinek megfelelően, a helyszín adottságainak megfelelően történik, úgy, hogy az eszközök kivitelezése az adott kiállítás, környezet arculatába maximálisan illeszkedjen.

Műszaki adatok:

  • A környezeti fényhez illeszkedő teljesítményű projektor
  • A kasírozott tábla és a Bűvös lap minimális méretét a vetítési távolság határozza meg
  • A kasírozott tábla és a Bűvös lap anyaga: MDF lemez, vagy PVC, esetleg más vetíthető felület
  • Projektor és kamera tápellátása: hálózati 230 V