Szavazórendszer

Megbízható, vezeték nélküli szavazórendszer, mely egy adó-vevő központból, több adó-vevő kézi készülékből, valamint a szavazatokat kezelő szoftverből áll. A kézi készülékek ergonomikus kivitele könnyen kezelhető, nagyméretű nyomógombjaival egyszerűbben használható, mint számbillentyűs társai.

 

Négy választási lehetőség biztosított a kezelő számára. A szavazás (vagy kvíz) indulásakor a központ „aktiválja” a kézi készülékeket, ekkor a nyomógombok mellett látható LED-ek sárgán kezdenek világítani. A kiválasztás a nyomógomb egyszeri lenyomásával történik, ekkor a kézi készülékek rádiójelet küldenek a központ felé, mellyel egyidejűleg azonosítják is magukat (tehát a szavazás igény szerint visszakövethető lehet), illetve az indulás óta eltelt időt.

A szavazás bizonyos idő után, vagy az összes szavazat beérkezése után zárulhat. A központba beérkezett eredményt a szoftver feldolgozza, majd egy fájlban a központhoz csatlakoztatott számítógépre menti. Az adatok statisztika formájában is megtekinthetőek lesznek (diagramok, stb.). A készülékek és használóik beazonosításához hozzájárul, hogy a kézi eszköz kiosztásakor minden egyes eszköz saját névvel is ellátható, felprogramozható.

 

A kézi készülékek és a központ közötti kommunikációval megvalósítható az is, hogy a felhasználó visszajelzést kapjon a szavazatáról, ez pl. kvízjáték során hasznos, mert a központ meg tudja adni, hogy jól válaszolt-e. Ha rossz választ adott, a válasza mellett égő LED színe pirosra vált, a helyes válasz gombja mellett pedig zöld színű LED kezd világítani. Ez az eredmény a következő kvíz indításáig látható.

 

A szoftverben a fenti paraméterek a megrendelő igényeinek megfelelően állíthatóak, így lehetőség van anonim szavazásra is, parlamentáris (igen-nem-tartózkodom gombok) szavazásra is, stb.

 

A készülék külső zavarok (WiFi, mobiltelefonok, stb.) ellen védett, zárt rádiókommunikációval rendelkezik, így ezek használata nem befolyásolja az eszköz zavartalan működését. A kézi készülékek 2 db AA (R6) típusú ceruzaelemmel (vagy ennek megfelelő tölthető akkumulátorokkal) üzemelnek, a központ tápellátásához hálózati (230 V) feszültség biztosítása szükséges.

 

 


.