Suttogó tükör

A Parabola-telefon segítségével szemléltethető, miként terjed a hang parabolatükrök használatával. A kellően nagy távolságban elhelyezett tükrök láttán az ember eleinte kételkedik, hogy valóban fogja-e hallani társa hangját –azonban a látogatók legnagyobb örömére a Parabola-telefon tényleg működik!

A parabolatükör a párhuzamosan ráeső hullámokat a fókuszpontjába sűríti, a fókuszpontjából felé kiinduló hullámokat pedig párhuzamos nyalábban kisugározza. Ez nem csak a fénysugarak esetében történik így, hanem a hanghullámok esetében is. A parabolatükör fókuszába belebeszélve tehát a hang egy párhuzamos nyaláb formájában lép ki a parabolatükörből, Ha ezt a nyalábot egy másik parabolatükör felé irányítjuk, akkor az ezt a beeső, párhuzamos nyalábot a fókuszpontjába sűríti. Ez azt jelenti, hogy a parabolatükröket egymástól viszonylag távol elhelyezve, még viszonylag halk hang is hallható lesz a másik tükör fókuszpontjában. A közbenső térben keletkező hangok ezt nem zavarják, mert nem párhuzamosan esnek a parabolatükörre, ezért nem sűrűsödnek össze a fókuszpontban. A parabolatükrök átmérője kb. 180 cm, a fókuszpontot kijelölő fémgyűrűt, amelybe bele lehet beszélni, kb. 1,5 m magasságban kell elhelyezni – kisgyerekek számára felálló elhelyezése szükséges.

A parabolatükrök egymástól való távolsága célszerűen legalább 20 m. A fókusztávolság kb. cm, ennyire helyezkedik el a fémgyűrű a parabolafelülettől.