Közegellenállás

A közegellenállás mindennapjaink észrevétlen, ám fontos szereplője. Hatását megtapasztaljuk biciklizés közben, csónakázáskor, de még gépjárművünk vezetése közben is. A közegellenállás a folyadékban, vagy gázokban (pl. levegő) mozgó testre ható erők egyike, melynek mértékét jelentősen befolyásolja a mozgó test alakja.

A jelenség bemutatásához a tervezőmérnökök által is igen gyakran használt módszert alkalmazunk: a test mozgatása helyett azt egy szélcsatornába helyezzük. A szemléltetéshez szükséges legalább 3 hasonló keresztmetszetű, de más alakú tárgy is, melyet a szélcsatornába helyezünk. A készülék indítását követően mérhetjük az egyes testekre ható erőt. A mérések során igen eltérő mértékű közegellenállást tapasztalhatunk, kiderül, melyik testre hat a legnagyobb mértékű közegellenállás. A szélcsatornában a test körül elhelyezhetőek a levegő áramlását szemléltető finom szalagok is, melyek bemutatják, mekkora légörvények keletkezhetnek a nagyobb közegellenállású testek mögött, azok „árnyékában”.

A készülék hálózati áramellátást igényel. Tetszőleges számú és formájú kísérleti testtel rendelhető. Rendeltetésszerű használat mellett minimális karbantartást igényel (pl. portalanítás, mivel a felső rész nyitott).