Interaktív üvegtérkép

A kiállítások, gyűjtemények bemutatása, múzeum­pedagógia egyik kulcsfontosságú eleme a témához kapcsolódó foly-amatok, időrendiség, haladás és más dinamikus tényezők bemutatása. Ilyen például egy hadvezér útja, egy hidegfront mozgása, egy régió földrajzi változásai és így tovább. Ezek bemuta­tása mozdulatlan információ­hordozók segítsé­gével is történhet (ábrák, térképek nyilakkal, stb.), az interaktív üvegtérkép azonban a modern tech­nológia lehetőségeit megragadva, látvá­nyosan és szemléletesen oldja meg ezt a problémát.

 

Üvegtérképeink közös tulajdonsága, hogy lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy a térképet, rajzot, szemléltető ábrát felülről vizsgálják, mivel minden „térkép” felett járható üvegréteg van. Ez a megtekintési forma sokkal látványosabb és sok esetben szemléletesebb, részletgazdagabb, mint a falra függesztett térképek, ábrák. (A termék elnevezése az alapötletet hordozza, mivel az események időrendben történő megjelenítése okozza a térképekkel kapcsolatos legnagyobb fejtörést – ettől függetlenül bármilyen más ábra illeszthető az üveglap alá, a megrendelő igényeinek megfelelően.)

 

A térképet a járható üveglap alsó oldalára nyomtatott vinilfólia hordozza, melyen igény szerint egyes részek hiányozhatnak (pl. monitorok helyettesítik a térkép adott részét). Opcionálisan rendelhető LED-es világítás is (pl. adott pontok kiemelése, egy útvonal megjelölése), ebben az eseben az üveglap alatt további egy réteg (pl. OSB-lap) kap helyet, amely a nyomtatást hordozza, ebbe építve helyezkednek el a LED-ek. Az üveglapok a talajtól 4-8 cm-re elemelve, fém keretre illesztve helyezkednek el, a lapok mérete kb. 60×60 cm.  A járófelület könnyen tisztántartható, az interaktív eszköz az esetleges tartalmi frissítéseken kívül különösebb karbantartást nem igényel.

 

A kivitelezés alapjául két alaptípus szolgálhat, melyek a fent említett tulajdonságokban megegyeznek.

 

A-típus:

  • Az üvegtérkép külső, keskenyebb üvegelemekből álló interaktív „keretből” és a változásokat szemléltető aktív területből áll. A kereten megjelenő lehetőségek akkor aktiválódnak, mikor az adott üveglapra lépünk, pl. a madarak vonulási útvonalait bemutató térképen kiválasztjuk a gólyát, ekkor az aktív területen kirajzolódik a gólya útvonala. A kiválasztás után az aktív felületen végigsétálva követhetjük a gólya mozgását, ami nagy felületű és felbontású térkép esetén akár egy nagyobb sétát is jelenthet. Lépéseinket az aktív terület már nem érzékeli, nem tudjuk „véletlenül elkapcsolni” a választott szemléltetést.
  • A szemléltetés részeként opcionálisan rendelhetők hangeffektek is, melyek még teljesebbé tehetik az élményt a látogató számára.

 

B-típus:

  • Az üveegfelület minden eleme interaktív, tehát a látogató a megjelenített információtartalmat úgy változtathatja, hogy rálép az adott felületre. A térképbe épített szenzorok érzékelik ezt, az üveglap alatt elhelyezett térképen pedig a vezérlő elektronika megjeleníti a változást.
  • Ez a típus elsősorban olyan változások prezentálására alkalmas, mint pl. egy város helyrajzának alakulása a történelem során, vagy ha az adott lapra lépve egy filmet szeretnénk megjeleníteni az adott területhez kapcsolódóan.
  • A megfelelő hatás eléréséhez javasolt kb. 10-15 monitor alkalmazása.