Alfa részecskék kimutatása

Ezzel az eszközzel a látogató egy egyszerű webkamera segítségével pillanthat be a radioaktivitás láthatatlan világába. A webkamerával szemközti tárcsán különböző aktivitású alfa-források találhatók. Ezek között lehetnek meglepő hétköznapi tárgyak mint pl. egy régi karóra számlapja, amelynek számjegyeit annakidején radioaktív anyagot tartalmazó festékkel kezelték. Amikor valamelyik alfa-forrást a webkamera érzékelője elé forgatnak, a csatlakoztatott monitoron fehér (pontszerű) felvillanások láthatók.

Ezeket a felvillanásokat a kamerába csapódó alfa-részecskék okozzák. Az abszorpció megfigyeléséhez a látogatók különböző anyagú és vastagságú lapokat (papír, alumínium, műanyag, stb.) helyezhetnek a kamera és a forrás közé. A kamera-forrás távolság változtatásával pedig az alfa-részecskék levegőbeli hatótávolságát figyelhetik meg.

Különböző aktivitású alfa-források különböző gyakoriságú felvillanásokat okoznak a monitoron. A megfigyelők láthatnak példát arra is, hogy hétköznapi tárgyak is lehetnek radioaktívak. Az abszorpció jelenségének megfigyeléséből a pedig megérthetik, hogy teljes mértékben lehet védekezni a radioaktív sugárzástól.